Utiliteitsbouw Archives - Eekhoutbouw

Nieuwbouw sporthal Quintus

Op 27 juli is de eerste paal geslagen voor de tweede sporthal van Quintus door Willy Eekhout (91 jaar) en Naud Eekhout (2 jaar). Dit project is in bouwteam verband tot stand gekomen. De verwachting is dat het project medio maart 2016 zal worden opgeleverd.

 

Oplevering luifel Citymall Almere

Boven het winkelend publiek heeft Eekhout Bouw, in opdracht van Octatube, aan de bouw van windluifel de Diagonaal in het stadshart van Almere gewerkt. Onze werkzaamheden betroffen het aanbrengen van alle bouwkundige voorzieningen ten behoeve van de luifel en de plaatsing van de staalconstructie. De luifelconstructie voor Citymall Almere is onderdeel van een ambitieuze kwaliteitsverbetering en is ingepast in het masterplan van OMA. Op 1 november 2014 heeft de oplevering plaatsgevonden. De bouwoverlast voor de winkeliers en de bezoekers is tot een minimum beperkt gebleven door een volledig dichte steigervloer die ervoor heeft gezorgt dat er boven kon worden gebouwd terwijl er beneden kon worden gewinkeld.

Steiger van onderaf waardoor publiek door kan winkelen.

Steiger van onderaf waardoor publiek door kan winkelen.

Octatube is door Unibail-Rodamco aangesteld als hoofdaannemer voor het engineeren, produceren en bouwen van de tweede en grootste luifelconstructie van Citymall Almere, op de Diagonaal.

De stadsluifel is ontworpen door het architectenbureau  DunnetCraven en adviesbureauTechniker, in samenwerking met B+M Den HaagABT en DVP. De luifel is ongeveer 11 meter hoog en staat op een oplopend maaiveld, los van de omliggende bebouwing.

Montage staalconstructie boven de steiger.

Montage staalconstructie boven de steiger.

De hoofdconstructie bestaat uit 22 kolommen en een raster van speciaal ontwikkelde V-vormige hoofdbalken. Deze V-liggers fungeren ook als goten en bestaan uit 12 millimeter koudgebogen staalplaat. Een secundair grid van staalkokers brengt de totale staalproductie op 125 ton, die Octatube in eigen huis heeft gefabriceerd. Op de bouwplaats zijn de verschillende onderdelen samengevoegd tot één grote luifelconstructie van 82 bij 24 meter.
De constructie staat volledig los en dit wordt extra benadrukt door uitkragende glazen vinnen rondom de luifel die een transparant gebaar maken naar de omliggende bebouwing.
Met uitzondering van 4 ronde sparingen in de staalconstructie is de gehele luifel voorzien van glaspanelen die met klemplaatjes zijn bevestigd op de staalprofielen en glazen vinnen. De panelen hebben een standaard afmeting van 2 bij 2 meter en beslaan een oppervlakte van ruim 1300 vierkante meter.

Een belangrijke voorziening van de luifel is de verlichting om ervoor te zorgen dat het óók ’s avonds een prettige en sfeervolle omgeving is. De basisverlichting bestaat uit dynamische LED spots die zijn bevestigd aan de staalconstructie. Daarnaast worden de ronde sparingen in de luifel benadrukt door een band van witte LED verlichting, die de openingen een visueel halo-effect geven.

Luifel na oplevering met de verlichting.

Luifel na oplevering met de verlichting.

Met de grote nieuwe luifel zal het een stuk aangenamer winkelen worden in Citymall Almere, want naast vermindering van de windoverlast kunnen bezoekers straks genieten van een vernieuwd winkelgebied.

 

 

Gemeentemuseum: artikel Bouwwereld en Haagse Monumentenprijs

Naar aanleiding van de in bouwteam met Octatube gebouwde overkapping van de binnentuin in het Gemeentemuseum (zie ook eerder niewsbericht) is een artikel verschenen in Bouwwereld.

Bekijk hier het artikel in Bouwwereld

Op 13 september 2014 heeft het Gemeentemuseum de Haagse Monumentenprijs gewonnen met de nieuwe tuinzaal.

Lees hier meer over de Haagse Monumentenprijs

Opdracht nieuwe kleedruimten Westlandia

Na succesvol de vernieuwing van de kleedruimten ten behoeve van voetbal Quintus te hebben afgerond, zijn we er trots op dat we kunnen melden dat we ook bij voetbalvereniging Westlandia eind mei de opdracht hebben gekregen om de bestaande kleedruimten uit te breiden. Op 8 juli is door hoofdsponsor Hans van der Valk van Van der Valk Systemen de officiele eerste paal geslagen.

Eerste paal uitbreiding kleedruimten voetbalvereniging Westlandia geslagen door Hans van der Valk

 

Overkapping binnentuin Gemeentemuseum Den Haag

De binnentuin van het Gemeentemuseum in Den Haag heeft een grote metamorfose ondergaan, waarbij het museum is verrijkt met een groots glazen atriumdak.

Binnentuin Gemeentemuseum oude situatie

 

Binnentuin Gemeentemuseum nieuwe situatie, ingericht als perszaal tijdens Nuclear Security Summit 2014

Vanwege het uitdagende volledig glazen dak is Octatube als specialist in dragende glasconstructies al in een vroeg stadium in het bouwteam betrokken bij haalbaarheidstudies en de ontwerpvarianten. Voor deze ‘Design & Build’ opdracht Octatube tevens opgetreden op als hoofdaannemer. Eekhout Bouw is door Octatube gevraagd om als onderaannemer alle bouwkundige werkzaamheden voor haar rekening te nemen. Tevens heeft Eekhout Bouw voor Octatube de staalconstructie, de glazen vinnen en de glaspanelen aangebracht. Begin oktober 2013 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. Door een steigervloer op hoogte aan te brengen is het mogelijk geweest om op twee niveaus tegelijk te werken: op de begane grond en ter hoogte van het dak.

President Obama tijdens zijn afsluitende persconferentie NSS2014 in het Gemeentemuseum

De opdracht was om de overkapping  op 14 maart 2014, voor de start van de Nuclear Security Summit 2014, op te leveren. We zijn er trots op dat deze harde deadline is gehaald. Tijdens de Nuclear Security Summit is de binnentuin gebruikt als perscentrum.

Aan het monumentale gebouw van H.P. Berlage (1859-1934) ligt een geometrisch ontwerpsysteem ten grondslag dat gebaseerd is op de bakstenen koppenmaat van 110 millimeter. Deze maatsystematiek en het gedachtegoed van Berlage vormen een belangrijk uitgangspunt in het architectonische ontwerp van Braaksma & Roos Architecten voor de overdekte binnentuin. Het abstracte glazen dak boven de staalconstructie van kolommen en balken is een verwijzing naar de gelaagdheid in het ontwerp van Berlage. De binnentuin werd door Berlage altijd gezien als ontmoetingsplaats voor de bezoekers van het museum in de zomer. Deze functie wordt straks weer – door alle seizoenen heen – in ere hersteld. Daarnaast wordt de routing van het museum verbeterd.

De overkapte binnentuin biedt voor het museum tevens de mogelijkheid voor een publieksontvangst ‘met allure’ te creëren. Er is ook gelegenheid voor een zijprogramma met speciale tentoonstellingen en bijvoorbeeld modeshows. De binnenplaats met een oppervlakte van 700 vierkante meter biedt ruimte aan grote groepen tot 700 personen, hetgeen een grote meerwaarde is voor de stad Den Haag.

Binnentuin Gemeentemuseum tijdens opbouw tijdelijke steigervloer

 

Detail bevestiging hulpconstructie steiger aan kolom na stort schuimbeton

De constructie van het glazen dak bestaat uit meer dan 200 extra witte glazen vinnen, waarvan de helft hangt aan transparante glazen hoofdvinnen van meer dan 10 meter lang. De glasvinnen zijn afgedekt door geïsoleerde glaspanelen. Er is bewust gekozen om alle glascomponenten in low iron glas te maken, waardoor ze extra transparant zijn en in de binnenruimte geen verkleuring van objecten veroorzaken.

Het dak wordt gedragen door 8 stalen kolommen, maar de belastingen (zoals van sneeuw) worden voor een deel ook afgedragen op het monumentale museumgebouw. Behalve de vooruitstrevende glasdetaillering biedt de overkapping en renovatie van de binnentuin ook uitdagingen met betrekking tot hemelwaterafvoer, het binnenklimaat, koeling, elektra voorzieningen, akoestiek en brandveiligheid. De interdisciplinaire aanpak van het bouwteam leidt tot integrale oplossingen van deze thema’s.

De glaskap gezien vanuit de bouwkraan

Het ontwerp en de bouw van het project zijn nauw afgestemd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Monumentenzorg, de Welstand, en de gemeente Den Haag. Met de integratie van verschillende specialismen is de bouwtijd zo kort mogelijk gehouden en de overlast voor het museum beperkt.

Binnentuin Gemeentemuseum vlak voor oplevering

 

Detail kolom en glaskap

Ondertekening opdracht Quintus

Ondertekening aannemingsovereenkomst met het bestuur van Quintus

Ondertekening aannemingsovereenkomst met het bestuur van Quintus

Nadat voor de bouwvakantie de mondelinge opdracht is verstrekt voor de nieuwbouw van de kleedruimten bij Quintus, is dit op 26 september 2013 geformaliseerd door ondertekening van de aannemingsovereenkomst met het bestuur van de Stichting Quintus. Namens Eekhout Bouw waren Chris Eekhout en Edwin Ammerlaan hierbij aanwezig. Inmiddels is de fundering gestort en wordt op 4 oktober een officiële handeling gedaan door het symbolisch leggen van de vloerelementen.

Opdracht nieuwe kleedruimten Quintus

Vlak voor de vakantie hebben we mondeling opdracht gekregen voor de bouw van nieuwe kleedruimten voor Quintus! Inmiddels zijn de bestaande kleedruimten van de voetbalvereniging gesloopt en gaan binnenkort de palen de grond in voor de nieuwbouw. Naast nieuwe kleedruimten komt op de verdieping een ruimte die in verbinding staat met de hal. In de toekomst is het dus mogelijk om vanuit deze ‘skybox’ handbal wedstrijden te bekijken.

Impressie nieuwbouw Quintus

 

Opdracht bedrijfsruimte Prins Maasdijk b.v.

Vamorgen hebben wij opdracht gekregen van Prins Maasdijk b.v.  voor de uitbreiding van hun productie- en opslagruimte. Het ontwerp is van Zwinkels Architecten uit De Lier. De start van de bouw staat gepland voor september.

Prins Maasdijk b.v. is een groep van bedrijven in de technische dienstverlening met ieder een eigen productgroep: intern transport (heftrucks), diesel motoren en generatorsets. Het bedrijf is gevestigd aan de Tuindersweg in Maasdijk.

Wij bedanken Prins Maasdijk voor de opdracht en het vertrouwen in Eekhout Bouw. We gaan er samen voor zorgen dat er weer een mooi project gerealiseerd gaat worden!

Feestelijke start bouwwerkzaamheden Chinees tuinbouwbedrijf in Lansingerland

De komst van het Chinese tuinbouwbedrijf Shouguang Vegetable Industry Holding Group is een waardevolle aanvulling op het tuinbouwcluster in en om Lansingerland. Dat bleek vandaag tijdens de feestelijke start van de bouwwerkzaamheden van het nieuwe bedrijfsgebouw en trainingscentrum ter grootte van 1.400 m2 die door Eekhout Bouw gebouwd gaat worden. Met de komst naar Lansingerland tracht Shouguang Vegetable Group een platform te creëren voor kennisuitwisseling tussen Nederland en China op het gebied van tuinbouw waar, als gevolg van deze sterkere internationale verbindingen, zowel Nederland als China profijt van zullen hebben.

 “Het besluit voor een locatie in de regio WestHolland was geen lastige keuze. Lansingerland is een van de meest innovatieve en geavanceerde tuinbouwgebieden wereldwijd waar tuinders gebruik maken van high-tech toepassing bij kweken van gewassen” aldus Yang Ming CEO van Shouguang Vegetable Industry.

 Shouguang Vegetable Industry Holding Group is afkomstig uit de stad Shouguang in de provincie Shandong, de voornaamste productieregio voor groente en fruit in China. In China is Shouguang Vegetable Group actief in de volledige productieketen van groente en fruit: van gewasontwikkeling tot kweek en van verkoop tot distributie. De WestHolland Foreign Investment Agency en de gemeente Lansingerland hebben Shouguang Vegetable Group actief geassisteerd bij de keuze voor de locatie in Berkel en Rodenrijs.

 ”De groeiende samenwerking op het gebied van tuidbouw tussen China en Nederland leidt uiteindelijk  tot concrete investeringen voor Nederland” aldus Ewald van Vliet, Burgemeester van Lansingerland.

 Kennisuitwisseling

Nieuwbouw CSV door Eekhout Bouw

Vlnr: Counseler Zhang namens de Chinese Ambassade, Gedeputeerde Govert Veldhuijzen, Burgemeester Ewald van Vliet, Dhr. GAO Shouping namens Shouguang Vegetable Industry Holding Group slaan eerste paal in de grond

Na in juni vorig jaar een kas met een productieoppervlak van 40.000 m2 in Berkel en Rodenrijs te hebben aangekocht heeft het Chinese bedrijf zich toegelegd op het aangaan van samenwerkingsverbanden met Nederlandse bedrijven en instellingen in de tuinbouwsector. Zo wordt met Axia Seeds uit Naaldwijk een joint venture voor zaadveredeling opgericht. Met de Wageningen Universiteit werkt de Shouguang Vegetable Group samen op het gebied van trainingen en ook met GreenQ uit Bleiswijk bestaat een samenwerkingsverband. De kennis uitwisseling richt zich onder andere op kweektechnieken, zaadveredeling en voedselveiligheid.

 “Wij zijn zeer verheugd met de komst van Shouguang Vegetable Group naar Lansingerland. Dit is het eerste Chinese Tuinbouw bedrijf dat  investeert in de Greenport Zuid-Holland” aldus Govert Veldhuijzen, Gedeputeerde voor de Provincie Zuid-Holland.

 Lange termijn

Shouguang Vegetable Group heeft lange termijn ambities voor activiteiten in de regio WestHolland  en de Nederlandse tuinbouwsector. Het bedrijf is van plan op korte termijn meer investeringen te doen en het personeelsbestand in Nederland verder uit te breiden.

 “Dit is een concrete stap voor de samenwerking tussen Nederland en China op het gebied van tuinbouw ontwikkeling evenals een versteveging van de politieke banden tussen beide landen” aldus  Zhang Jinxiong, Counselor van de Chinese Ambassade in Nederland.

Meer informatie over de start van de bouwwerkzaamheden is te vinden op:

Asiannews.nl               Westholland.nl        Westholland.nl (CSV company of the month)

Groentennieuws.nl     Hortidaily.com         NieuweOogst.nu

Sierteeltnet.nl             Nfia.nl                      Heraut-Online.nl

Opdracht bedrijfspand Chinees bedrijf

Na maanden van intensief voorbereiden en keihard werken, zijn wij er trots op om bekend te kunnen maken dat we afgelopen week opdracht hebben gekregen voor de bouw van een bedrijfspand  in Berkel en Rodenrijs voor de Shandong Shouguang Vegetable Industry Holding Group (CSV) uit China!

Dit bedrijf is gevestigd in de stad Shouguang in de provincie Shandong en omvat vele bedrijven die zich richten op de agrarische sector, de verpakkingsindustrie en de vastgoedsector. Binnen de agrarische sector bevinden zich tuinbouw bedrijven en wordt er gewerkt aan zaadveredeling en research. In augustus 2012 is in Berkel en Rodenrijs door CSV een tuinbouwcomplex van 4 ha. aangekocht met de bedoeling om op deze plek een bedrijfspand te bouwen voor ‘research en development’. Op deze locatie zullen mensen uit China kennis opdoen van de Nederlandse tuinbouw.

Een impressie van het door Eekhout Bouw ontworpen en te bouwen kantoorpand voor het Chinese bedrijf CSV.

Half november 2012 werd Eekhout Bouw benaderd door een Nederlandse vertegenwoordiger van CSV met het verzoek om binnen een week een schetsontwerp te maken voor een bedrijfspand, inclusief een richtprijs voor de bouwkosten. Na diverse aanpassingen op het schetsontwerp, waarbij tekeningen regelmatig naar China gemaild werden voor commentaar en opmerkingen, hebben wij een voorstel gedaan voor het verzorgen van het gehele ontwerp, het maken van een bestek en het indienen van alle stukken benodigd voor een bouwvergunning. Eind december hebben wij met de Nederlandse vertegenwoordiger diverse referentieprojecten bezocht en hebben wij een lijst afgegeven met contactpersonen om onze referenties na te gaan.

Half januari is de CEO van de Shouguang Vegetable Industry Holding Group, de heer Yang Ming, naar Nederland overgekomen voor gesprekken met de diverse gegadigden.  Door het in eigen beheer ontwerpen en engineren zijn wij in staat  gebleken snel te kunnen schakelen en reageren. Dit werd door de heer Yang Ming zeer gewaardeerd. Eind januari is daarom aan ons de opdracht voor het maken van het ontwerp en het verzorgen van de bouwvergunning gegund. In bouwteam verband, samen met Elektravon uit Naaldwijk en Schwagermann uit s’-Gravenzande voor de installaties, is vervolgens het plan uitgewerkt.

In zeer goed overleg met de gemeente Lansingerland is de vergunning aanvraag voorbereid. Na indiening op 27 februari is de vergunning in recordtijd behandeld en uiteindelijk op 4 april verstrekt. Alle lof voor de ambtenaren die met hun inzet hier medewerking aan hebben verleend!

Contractafronding Eekhout Bouw en CSV

Chris Eekhout, directeur van Eekhout Bouw, en de heer Yang Ming, CEO van CSV, geven elkaar een hand ter bevestiging van de bouwopdracht.

De heer Yang Ming is afgelopen week speciaal naar Nederland overgekomen om de materialisatie van het pand, de prijs en het contract te bespreken. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een overeenkomst waarin beide partijen zich konden vinden. Met de werkzaamheden zal begin juni gestart worden. De oplevering dient voor 1 februari 2014 plaats te vinden.

Wij bedanken onze medewerkers voor hun enthousiasme en inzet om tot dit prachtige resultaat te komen en de heer Yang Ming voor het in ons gestelde vertrouwen!

Samen bouwen we iets moois!